Ai râs vreodată până când ai simtit ca te dor fălcile? Ei bine, dacă nu ai mai facut acest lucru demult, trebuie să te joci cu copilul tău. Simtiti-va liberi sa traiti experiente minuate alaturi de copiii vostri in fiecare zi. Joaca inseamna chicote de ras, inseamna bucurie!
În lumea de azi, în încercarea de a crea un echilibru intre programul de la locul de munca și cel de acasa, părinții consideră că este dificil să petreacă timp de calitate cu copiii lor. Este esențial ca părinții să isi foloseasca cât mai bine timpul pe care îl au cu copiii lor. Copilul are nevoie de timp să fie cu tine să se relaxeze și să se joace.
“Când m-ati întrebat ce am făcut astăzi la școală”, eu am raspuns:” M-am jucat “. “Vă rog să nu ma înțelegeți greșit, pentru că vedeți voi, pot sa învăț in timp ce ma joc, învăț să mă bucur și să fiu de succes în munca mea, astăzi eu sunt un copil și munca mea este joaca “. Anita Wadley, 1974
Joaca impreuna cu copiii construieste legături durabile. Prin joc, părinților li se permite sa aprecieze unicitatea fiecărui copil. Joaca impreuna cu copiii tăi poate fi un foarte bun reducător de stres. Râsul și relaxarea sunt importante pentru propria voastra bunăstare, precum și pentru a copiilor vostri.
Rețineți că părinții sunt primii și cei mai preferați jucători ai copiilor lor. De la începutul vieții copilului, el se implică în joc cu tine, fie că te priveste în timp ce il plimbi încet dintr-o parte în alta, fie ascultandu-ți vocea când ii cânți. Copiii adora cand va “prostiti” cu ei în joc și ii învățați abilitățile sociale prin modelarea propriului comportament. De-a lungul anilor, copiii dvs. pot colectiona o mulțime de jucării distractive cu care sa se joace, insa acestea nu se compară si nu echivaleaza prezenta parintelui sau a unui alt partener adult de joaca.
Jocul permite copiilor să își dezvolte imaginația, dexteritatea și puterea fizică, cognitivă și emoțională. Jocul este important pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului. Prin joc, copiii de la o vârstă fragedă interacționează cu lumea din jurul lor. Jocul le permite să exploreze lucruri noi în ritmul propriu, să stăpânească agilitatea fizică, să învețe noi abilități și să descopere lucrurile în felul lor. În timpul jocului cu alții, copiii învață abilități de conducere prin direcționarea acțiunii sau urmând un lider.
Comportamentul fiecărui copil în joc se dezvoltă în etape:
Comportamentul privitorului: Urmăreste ce fac ceilalți copii, dar nu intra în joc.
Jocul solitar: Jucându-se singur, fără a lua în considerare pe ceilalți; fiind implicat în activități independente, cum ar fi jocul cu blocurile de constructii sau alte materiale.
Activitatea paralelă: Se joacă în apropierea altora, dar nu interacționează, chiar daca folosesc aceleași materiale si unelte.
Jocul asociativ: Se joacă în grupuri mici, fără reguli definite sau roluri atribuite.
Jocul cooperativ: Decide să lucreze împreună pentru a finaliza un proiect de construcție sau pentru a jucar un joc cu roluri atribuite tuturor membrilor grupului.
Jocul este o parte prețioasă a copilariei, care oferă copiilor beneficii importante de dezvoltare și oportunități de a se conecta cu prietenii sau cu parintii lor. Jocul începe în copilăria tipurie si, în mod ideal, continuă pe parcursul intregii vieti. Jocul este modul în care copiii învață să socializeze, să gândească, să rezolve problemele, să se maturizeze și, cel mai important, să se distreze.
Implicarea părinteasca în lumea jocului copilului nu este benefică numai pentru copil, ci este extrem de benefică pentru părinte. Jocul cu copiii stabilește și consolidează legăturile care vor dura pentru totdeauna. Conexiunea parinte-copil defineste si contureaza valorile, imbunateste comunicarea, ofera momente de învățare și ajută la rezolvarea problemelor. În cele din urmă, permite părintelui să vadă lumea din nou prin ochii unui copil.
De ce la Happy Land Craiova poti fii fericit si tu si copilul tau?
- La Happy Land Craiova exista intotdeuna cel putin un personaj care interactioneaza/se joaca cu copiii.
- Personajul principal care desfasoarea activitatile cu copiii este un aducator cu experienta. Acesta ii implica in jocuri de rol, jocuri de grup, jocuri de deprindere a abilitatilor personale si sociale, adaptate pe atmosfera care se creaza.
- Parinti pot oricand sa participe la jocuri impreuna cu copiii lor.
- De asemenea, parintii pot sa faca o pauza in timp ce savureaza bautura preferata in compania altor parinti.
- La finalul programului cu totii pleaca fericiti, cu chef de joaca si pentru acasa: copiii s-au distrat de minune impreuna cu alti copiii sau chiar si cu parintii lor, iar parintii au reusit sa se detaseze de orice alta preocupare, permitandu-si sa se relaxeze, sa socializeze sau chiar sa se joace impreuna cu copiii lor.
Merita sa treceti pe la Happy Land, nu-i asa!?
“Un copil care nu se joacă, nu este un copil, dar omul care nu se joacă, a pierdut pentru totdeauna copilul care trăia în interiorul său şi de care îi va fi groaznic de dor.” – Pablo Neruda