Deși sculptura tradițională de dovleac este asociată cu Halloween-ul, subiectul aceastei lecții este despre Lumină – cum ne schimbă Iisus din afară. Atunci când copiii învață această lecție, si-o vor aminti an după an în timpul sezonului de toamnă.

Vedeți, chiar si sărbătorile păgâne precum Halloween pot fi transpuse in asa fel incat copiii sa poata invata o lectie de viata din ele!

Copiii iubesc sărbătorile. Iubesc dovlecii. De asemenea, iubesc poveștile… În plus, ei au nevoie sa auda o idee de repetate ori pentru ca informația să se inradacineze. Povestea dovleacului de Halloween este o idee perfectă pentru a oferi invataminte copiiilor!

Pregătirea dinaintea povestii

Veți avea nevoie de o masă pentru a sta și de un dovleac de dimensiune medie sau mare.
Pentru a pregăti dovleacul:

  • Taiati o gaură în partea de sus și curățati interiorul, dar pastrati resturile.
  • Apoi, decupati o fata cu ochii, nas si o gura zambitoare, dar pastrati bucatile pe care le eliminati.
  • Apoi, puneti piesele îndepărtate înapoi, astfel încât dovleacul să nu para a fi tăiat.
  • Lăsați deoparte câteva dintre semințele pe care le-ati scos pentru a le utiliza la începutul povestii.
  • Apoi, puneti restul de semințe și pulpă înapoi în mijlocul dovleacului și adaugati partea de sus – capacul.

Ideea este ca majoritatea lucrărilor să fie efectuate înainte, astfel încât să nu aveți pauze lungi în timp ce spuneti povestea dovleacului. Veti avea nevoie, de asemenea, de o foaie de copt sau de o față de masă pentru a pastra resturile de dovleac în timpul povestii și o lumânare care se potriveste in interiorul dovleacului.

Povestea dovleacului de Halloween in varianta educativa

A fost odată un Gradinar care a plantat semințe în grădina lui (aratati semințele pe care le-ati pastrat din dovleac). În fiecare zi Gardinarul îngrijea semințele. El le-a udat, a tras buruienile din jurul lor și le-a adăpostit de căldura soarelui. Semințele au crescut în răsaduri, care s-au dezvoltat în plante, până într-o zi, cand au produs fructe – dovlecii! Gardinarul se uită la grădina lui multumit și spuse: “Este foarte bine!”

Într-o zi, Gradinarul a mers in gradina și a ales un dovleac special (puneți dovleacul pe masă – pe o foaie de bucătărie sau pe o față de masă, cu spatele catre public). A fost un pic murdar pentru ca a fost așezat în grădină pe pamant, așa că l-a dus in casa si l-a șters ușor (ștergeți exteriorul dovleacului). Acum, dovleacul părea curat în exterior, dar cum rămâne cu interiorul?

Gardinarul a luat un cuțit și a tăiat partea superioară a dovleacului (pretindeti ca taiati partea de sus din nou și dati-o jos). Și ce a găsit in el? O grămadă de resturi! (arătați-le copiilor, poate chiar lăsați-i să atingă). Gradinarul dorea ca dovleacul lui special să fie frumos, așa că a scos cu grijă tot ce era înăuntru, până când dovleacul era la fel de curat înăuntru ca în afară! (Îndepărtați resturile și aruncați-le. Arătați copiilor interiorul curat).

Dar Gradinarul încă nu era mulțumit de dovleac. El a decis că are nevoie de o față! Deci, el a decupat cu grijă doi ochi, un nas și o mare gura zâmbitoare (întoarceți partea sculptată a dovleacului în fața publicului. Îndepărtați ochii, nasul și gura pe care le-ați scos înainte). Acum, dovleacul special al grădinarului părea curat și fericit.

Dar Gradinarul încă nu era mulțumit de dovleac. el a ales sa puna o lumină în interiorul sau (introduceți lumânarea și parindeti-o). Dovleacul a strălucit atât de frumos! Proiectul special al Gradinarului a fost complet.

Când prietenii și vecinii au văzut dovleacul special al Gradinarului, ei s-au minunat. Gradinarul a luat ceva obișnuit din grădina lui, la curățat înăuntru și in afară, a adaugat lumina înăuntru și a făcut ceva extraordinar!

Explicația povestii dovleacului de Halloween

Noi suntem ca dovlecii și Dumnezeu este Gradinarul. Dumnezeu ne creează și ii pasă de noi. El ne “alege” dintre toti ceilalti dovleci, insa înăuntru avem cu toți lucruri de nedorit, pe care trebuie sa le “aruncam”.

La fel cum Gradinarul și-a curățat dovleacul, Dumnezeu vrea să ne curățească de tot ce-i rau in noi.( Aici exemplificam si vorbim despre faptele noastre rele).

La fel cum Grădinarul a dat dovleacului o nouă față, una vesela si curata, tot asa Dumnezeu ne ofera si o noua versiune a noastra! ( Le explicam copiiilor ca, atunci cand suntem curati in interior, suntem veseli, fericiti si avem sufletul la fel de curat. (Facem fapte bune.)

La fel cum Grădinarul a pus lumina lui în dovleac pentru a-l face să strălucească, la fel si Dumnezeu ne dă lumina Lui care să strălucească prin noi!

Iar atunci când alții văd lumina noastră, ei si-ar putea dori să învețe cum să aibă și ei o lumină proprie!